Hou uw E – BOX(EN) in de gaten!

23 november 2021

Steeds meer overheden, op elk bestuursniveau van dit land, dringen er bij de bedrijven en burgers op aan om aan te sluiten bij hun elektronische portalen voor het ontvangen van berichten. Denk maar aan MyMinfin, Vlaanderen, UBO- register, Myhealth, covid…..enz.

Vandaag is het nog niet verplicht om aan te sluiten bij deze portalen. Dat zal pas in 2025 gebeuren.

Als u als onderneming beslist om gebruik te maken van een E-BOX van een overheid hou dan rekening met volgende zaken:

• Uw keuze is onomkeerbaar. Eens gekozen voor de digitale brievenbus dan mag de overheid die als dusdanig gaan gebruiken voor geldige briefwisseling. Er kunnen dus betalingstermijnen beginnen lopen vanaf ontvangst in je E-BOX. Er is geen mogelijkheid voor de ondernemingen om de E-BOX te sluiten.
  • Er zijn veel verschillende E-BOXEN. De Vlaamse belastingdienst werkt via de Vlaamse E-BOX. De Vennootschapsbelasting via MyMinFin. Een aanslagbiljet onroerende voorheffing zal je dus nooit vinden onder de correspondentie in MyMinFin.
  • Controleer regelmatig wie de personen zijn in uw onderneming die u toegang hebt verleend om de E-BOX te bekijken en zeker ook voor welke doeleinden.  Dat kan via https://csam.be, de toegangspoort tot de diensten van de overheid. Misschien staan daar personen bij die uit dienst zijn of die het portaal voor andere zaken gebruiken dan fiscale doeleinden. Als u bijvoorbeeld enkel toegang geeft aan een personeelslid om het portaal te gebruiken voor de KMO-portefeuille dan wordt de gehele E-BOX als actief beschouwd en kan de Vlaamse belastingdienst er aanslagen droppen zonder dat er verder iemand van op de hoogte wordt gebracht.  Controleer de e-mailadressen.
  • Raadpleeg regelmatig uw E-BOXEN. Wanneer u een nieuw bericht ontvangt in uw elektronische brievenbus dan ontvangt u hiervan een mailbericht. Dit kan in de spam terechtkomen of de onbelangrijke mail.
  • Wees waakzaam voor fraude.  Er circuleren al tal van goed vervalste mails waarin de afzender namens een E-BOX vraagt om een en ander te betalen. Het zijn enkel de stukken die in uw E-BOX zitten die van belang zijn. Nooit de notificatie van een nieuw bericht dat werd gedropt.