Coronacrisis

Tijdelijke werkloosheid overmacht corona verlengd tot 31 maart 2022

11 januari 2022

Het federale kernkabinet heeft op 10 december 2021 beslist om een deel van de economische coronasteunmaatregelen in België te verlengen tot 31 maart 2022.

Een van de maatregelen die wordt verlengd, is de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid overmacht corona voor alle sectoren. De bedrijven zullen dus ook in het 1e kwartaal van 2022 nog verder kunnen gebruik maken van de versoepelde procedure voor het tijdelijk werkloos stellen van hun personeel om redenen te wijten aan het coronavirus, waaronder ook:

Ook de volgende werknemers kunnen tot 31 maart 2022 tijdelijk werkloos worden gesteld wegens overmacht:

• werknemers die niet ziek zijn, maar die thuis moeten blijven wegens een quarantaine;
  • werknemers die niet kunnen werken door de opvang van een kind omdat de crèche, de school of het opvangcentrum voor personen met een handicap gesloten is door een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken;
  • werknemers die niet kunnen werken door van de opvang van een kind omdat het kind in quarantaine is.

Hieruit volgt dat de vrijstelling van het gebruik van de controlekaarten ook behouden blijft tot 31 maart 2022 ongeacht de reden van tijdelijke werkloosheid.

Om de vereenvoudigde procedure van tijdelijke toe te passen moet de werkgever enkel een ASR scenario 5 indienen. Er moet geen mededeling tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona ingediend worden bij de RVA.

Opgelet, dat geldt bijvoorbeeld niet voor tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. In dat geval moeten de mededelingen van de eerste effectieve werkloosheidsdag nog altijd naar de RVA worden verstuurd.

Een werknemer die een uitkeringsaanvraag moet indienen, kan daarvoor gebruik maken van het vereenvoudigd formulier C3.2-werknemer-corona. Dit formulier is terug te vinden op de website van de uitbetalingsinstellingen (vb. ABVV, ACLVB, ACV, HVW).

Meer informatie omtrent de toe te passen procedure kan u hier terugvinden:  Tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis – Verlenging van de vereenvoudigde procedure tot 31.03.2022.

Ellen Keteleer
Juridisch adviseur sociaal recht